Många pratar om klimakteriet, men visste du att perioden som leder fram till Klimakteriet börjar fem, ibland upp till 10 år innan du faktiskt kommer in i Klimakteriet? Förklimakteriet som även benämns som pre menopause och perimenoupase är tiden innan din menstruation upphör. Förklimakteriet är tiden då kroppen förbereder sig inför klimakteriet, då menstruationen försvinner. Viktigt att vara medveten om är att den här perioden kan se, och framför allt kännas, otroligt olika ut från person till person.

Vanliga tecken på förklimakteriet
Nedstämdhet och låg energi är två av de vanligaste tecknen på förklimakteriet. Ofta ursäktas de här symptomen med att du har PMS, mycket på jobbet eller helt enkelt en dålig period. Och självklart kan det vara så. Men här kommer ytterligare symptom på förklimakteriet som, i kombination med trötthet och känslan av att inget känns kul, kan vara det som knäcker koden.
1. Oregelbunden menstruation.
Från att ha haft stenkoll vet du plötsligt inte längre när det är dags. Menscykeln kan dessutom bli längre den brukar, men också kortare än tidigare. Mängden blödningar kan också börja variera.
2. Värmevallningar.
Vallningar är ett av de vanligaste symptomen och har att göra med de sjunkande östrogennivåerna i kroppen. Känslan är att värme sprider sig från bröstet och upp till ansiktet och leder till att du börjat svettas. Oftast går vallningarna och även svettningarna över på några minuter.
3. Humörsvängningar.
Irritation, ångest och oro är tre känslor som ofta förknippas med förklimakteriet. Koncentrationssvårigheter, problem att minnas och så kallad hjärndimma är också vanligt.
4. Sömnbesvär.
Svårigheter med att somna är något många upplever i samband med förklimakteriet. Det kan bero på värmevallningar och svettningar, de hormonella förändringarna som pågår i kroppen samt oro och ångest som är även det är förknippat med förklimakteriet.
5. Torra slemhinnor.
Vaginal torrhet är vanligt och framför allt i slutet av förklimakteriet, innan klimakteriet tar över. Slemhinnorna i munnen, näsan och ögonen kan också påverkas och kännas torra.
6. Hår- och hudkvalitén förändras.
Många kvinnor upplever att håret och huden blir torrare än vanligt under förklimakteriet. Huden kan också bli tunnare och mindre elastisk, vilket har att göra med den minskade kollagenproduktionen. Sköra naglar är också vanligt.
7. Viktökning.
Många kvinnor upplever att de går upp i vikt under förklimakteriet trots att de äter och tränar som vanligt. Framförallt fördelas fettet annorlunda på kroppen och hamnar ofta runt magen och höfterna. Det här är en effekt av att kroppen producerar mindre östrogen (östrogen produceras till stor del i äggstockarna). Viktökning kan även bero på att lipidomsättningen i fettväven minskar med åren.
8. Minskad sexlust.
Många kvinnor upplever minskad sexlust under förklimakteriet och det här har inget med östrogen att göra. Däremot kan man öka sexlusten genom att addera testosteron, det manliga könshormonet, tänka sig! Vad minskad sexlust beror på är inte helt fastställt men med tanke på övriga symptom är det kanske inte så konstigt? Här är en öppen dialog med din partner förmodligen en framgångsrik väg framåt.